Bun venit pe blogul meu!

O colecţie de articole despre pietre preţioase, semipreţioase, mărgele, proiecte de mărgelit... şi bijuterii create manual



A new link...

http://www.auntiesbeads.com/Jewelry-Making-Videos_c_308.html

Un nou aspect...în ton cu tendinţele

I-am dat blogului meu o înfăţişare de vară. Cum vara ne duce cu gândul la mare şi valuri, albastrul e culoarea perfectă pentru acest gând.

Lampwork

Nişte minunăţii.

http://www.perazabeads.com/

Mit si realitate despre jad

Scurt Istoric
Jadul “Quetzal”- jaditul verde luminos din Guatemala – a fost pretuit de culturile mesoamericane, ca si jadul “Kingfisher” – roca de culoare verde-viu din Burma – a devenit piatra preferata a carturarilor si imparatilor chinezi dupa anul 1800. Burma (Myanmar) si Guatemala sunt in prezent sursele principalele pentru bijuteriile de jadit si Canada este sursa de nefrit lapidar. Jadul nefrit a fost folosit mai mult in China inainte de anul 1800, dar si in noua Zeelanda, pe coasta Pacificului si coastele atlantice ale Americii de nord, Europa neolitica, si Asia de Sud-Est. In afara de cultura mezoamericana, jaditul a fost folosit si de culturile neolitice japoneza si europeana.

Jadul isi are originile in China legendara cand era socotita o piatra regala. La inceput, obiectele de jad erau unelte folosite in munca si viata cotidiana. Ulterior au aparut obiecte ornamentale din jad, care au devenit simboluri ale avutiei si puterii. Multe obiecte sunt din domeniul religios si superstitios, fiind invaluite intr-o nuanta misterioasa. Oamenii purtau obiecte de jad pentru a inlatura si a evita nenorocirile, mancau jad pentru a fi longevivi si isi imbracau mortii cu costume de jad pentru a fi pastrat permanent cadavrul. Jadul a devenit un lucru nelipsit din viata chinezilor in antichitate. In acelasi timp, jadul a fost cunoscut si de catre civilizatia Mayasa, dar obiectele care ne-au parvenit din aceasta parte a lumii sunt mai rare deoarece aici s-a instituit o taxa pe jad, ceea ce a dus la limitarea folosirii lui.

Importat din China patrunde in Europa abia incepand cu secolul al saisprezecelea. Obiectele de jad aduse de spanioli din Lumea Noua au fost denumite “piedra de hijada”, care a devenit in franceza “ejade” si in final, “jad”.

Mit si Realitate
Conform mitului chinez al creatiei dupa ce omul a fost creat, el a pribegit pe pamant neajutorat si vulnerabil la atacurile animalelor salbatice. Maniat Dumnezeu a avut mila de el si ia facut un fals curcubeu in jad, pe care la aruncat pe pamant la om pentru ca acesta sa se descopere si sa se protejeze cu el.

Unii carturari au sugerat ca civilizatia chineza a fost construita in jurul jadului. Cunoscut sub numele de “Piatra de Rai”, jadul a fost mult mai valoros decat aurul sau pietrele pretioase in China imperiala si a fost considerat o punte de legatura intre cer si pamant. Pretuit atat pentru frumusetea sa, cat si pentru valoarea sa simbolica jadul a fost purtat in mod traditional ca talisman de chinezi si prelucrat in diferite obiecte.

Conform altui mit jadul s-a cristalizat din lumina Lunii ce rasarea in spatele muntiilor sfinti. Era piatra regala si se credea ca este materializarea principiilor cosmice si ca poseda cele cinci virtuti ale filosofiei chineze: compasiune, modestie, curaj, justitie si intelepciune, insa si binevointa, stiinta, virtute, puritate, rezistenta, inventivitate si moralitate.

Semnificatia jadului
Venerat pentru duritatea si textura sa jadul simbolizeaza cosmosul, averea, puterea politica, securitatea, o stare buna de sanatate si putere. In China cicade de jad erau puse pe limba mortilor pentru a le grabi invierea; porcii de jad semnificau prosperitatea, discurile de jad reprezentau cerul si o bucata de jad inchisa intr-un patrat semnifica pamantul.

Carturarii confucianisti au comparat cele 11 virtutii ale jadului cu modele comportamentale umane. Confucius insusi echivala piatra cu inteligenta, adevarul, loialitatea, justitia, puritatea si umanitatea. El a folosit piatra pentru a simboliza ideea de a junzi, idea de om nobil sau superior. Alchimistii taoisti puneau praf de jad in elixiruri sperand ca acestea ii face nemuritori.
Imparatii comunicau cu zeii prin intermediul discurilor de jad; si poetii chinezi numeau pielea femeilor frumoase “parfum de jad” si sexul femeii “poarta de jad”. O bomboana de jad era oferita in mod traditional nou-nascutilor. Cadouri de jad erau frecvent date mita pentru a corupe oficialii chinezi. In jocurile atletice pentru cel de-al doilea si al treilea loc concurentii primeau trofee de aur si fildes, iar castigatorii primului loc erau premiati cu jad.
Chinezii sau japonezii nu au nici o ezitare in cumpararea unei piese bune de jad, pentru a o oferi familiilor sau prietenilor lor pentru noroc. Oferirea de jad unui asiatic transmite o senzatie speciala.

Istoria jadului la Maori
Jadul nefrit in noua Zeelanda este cunoscuta ca pounamu in limba Maori, jucand un rol important in acesta cultura. Este considerat o taonga sau o comoara si prin urmare este protejat in baza Tratatului de la Waitangi. Exploatarea acestuia este limitata si monitorizata indeaproape. Se gaseste doar in Insula Sudica a noii Zeelande, cunoscuta in Maori ca Te Wai Pounamu – “Piatra verde de apa” (piatra solului) sau Te Wahi Pounamu – “Locul pietrei verzi”.

Se produceau unelte, arme si ornamente din jad nefrit si Hei-Tiki (pandantive de purtat la gat). Se considera ca aceste obiecte aveau propria lor mana, erau considerate mosteniri valoroase si adesea erau oferite ca daruri pentru petcetluirea unor acorduri importante.

In engleza nou Zeelandeza, numele folosit pentru jadul nefrit este “roca verde”. Larg utilizat pentru a descrie materialul folosit pentru articolele de bijuterii facute pentru comertul turistic, acesta este un termen impropriu care genereaza confuzie. Piatra trebuie denumita corect “nefrit” sau “jad nefrit”. Design-ul bijuteriilor maori cu nefrit este foarte popular printre localnici si turisti, desi uneori jadul utilizat este in prezent importate din Columbia Britanica si din alte parti ale lumii.

Istoria jadului in Mesoamerica
Jadul a fost un material rar si valoros in mesoamerica pre-columbiana. Singura sursa de la care diferitele culturi indigene (cum ar fi Olmec si Maya) putea obtine jad a fost situata in valea raului Motagua in Guatemala. jadul a fost in mare masura un bun de elita si de cele mai multe ori a fost sculptat in diverse moduri, utilizat ca material in care s-au sculptat hieroglife sau figurine simbolice. In general, materialul a fost extrem de simbolic si de multe ori a fost implicat in indeplinirea unor practici si ritualuri ideologice.
Astazi Guatemala produce jadit intr-o varietate de culori incepand de la lila-translucid, albastru, verde, galben, negru. Reprezinta, deasemenea, sursa de noi culori, inclusiv “jad-curcubeu” si “Aur-galactic”, un jadit negru cu intruziuni naturale de aur, argint si platina.

Istoria jadului in India
Templul Jain din Kolanpak sau Kolanupaka, aflat la 80 km de Hyderabad capitala statului Andhra Pradesh, are o vechime de 2000 de ani. Templul este emblematic pentru imaginile frumoase din Tirthankaras si are o imagine a Mahavira sculptata in intregime din jad mai mare de 5 picioare inaltime, (fiind cea mai mare roca de jad sculptata din intreaga lume).

Istoria jadului in China
In perioada neolitica sursele principale cunoscute de jad nefrit din China erau depozitele din zona ningshao in delta fluviului Yangtze (Liangzhu cultura 3400-2250 i.Hr.) si din zona provinciei Liaoning si Inner Mongolia (Hongshan cultura 4700-2200 i.Hr.). Inca din 6000 I.Hr. a fost exploatat jadul Dushan. In ruinele Yin ale dinastiei Shang (1600 I.Hr. la 1050 i.Hr.) in Anyang au fost evidentiate ornamente de jad Dushan in mormantele regilor Shang. jadul a fost folosit pentru a crea multe obiecte utilitare si ceremoniale incepand cu obiecte decorative de interior pana la costume de jad pentru inmormantare. jadul a fost considerat “piatra imperiala”.
De la cele mai timpurii dinastii chineze pana in prezent depozitele de jad, in cea mai mare parte, au fost utilizate nu numai in regiunea Khotan in vestul provinciei chineze Xinjiang, dar si din alte parti ale Chinei cum ar fi Lantian, Shaanxi. Aici a fost gasit jad nefrit de culoare alba si verzuie in cariere mici si ca prundis si bolovanis in raurile care curg din muntii Kuen-Lun spre nord in zona Takla-Makan.
Colectia de jad de rau a fost concentrata in raul Yarkand, jad Alb (Yurungkash) si jad negru (Karakash). In Regatul Khotan, pe parte sudica a drumului Silk, se plateau anual tributuri constand in cel mai pretios jad de culoare alba. Acesta era dus la curtea imperala chineza, unde era transformat in obiecte de arta de catre artizani calificati in jad.
jadul a fost considerat mai valoros decat aurul sau argintul.
In China jadul a devenit materialul preferat al manufacturierilor de obiecte scolare, precum periile utilizate in caligrafiere si chiar pentru mustiucurile pipelor de opiu, datorita convingerii ca respirarea prin jad le-ar fi conferit longevitate fumatorilor.
jaditul de culoare verde-smarald luminos, roz, lavanda, portocaliu si maro a fost importat din Birmania in China numai dupa anul 1800. Varietatea verde-viu a devenit cunoscuta sub numele de jad Feicui sau Kingfisher. Acesta a inlocuit rapid nefritul ca varietate de jad imperial.
In lunga istorie a artei si culturii imensului imperiu chinez jadul a avut intotdeauna o semnificatie speciala, comparabila cu semnificatia aurului si diamantelor in Occident. jadul a fost folosit nu numai pentru cele mai fine de obiecte si figurine de cult, ci si pentru gravarea mobilierului din mormintele membrilor familiei imperiale de rang inalt.

Istoria jadului in Corea
numarul 191 din Tezaurul national Corean reprezinta o coroana de aur cu jad, ce a fost excavata din Heavenly Horse Tomb a Silla si dateaza din secolul 5 D.Hr..
Utilizarea jadului si a altor roci verzi are o traditie veche in Coreea (c. 850 BC – d.Hr 668). jadul se gasea intr-un numar redus de mine si morminte. Productia mestesugareasca din sudul Coreei folosea materiale precum jadul, microclinul, jaspul, etc, provinite din Orientul Mijlociu – Mumun Pottery (c. 850-550 i.Hr.).

sursa:www.pietresemipretioase.info

Jad (jedeit, jadit, nefrit)

Denumire stintifica: termenul jad se aplica pentru doua roci metamorfice diferite, compuse din minelale de silicat: Jad nefrit (cu un continut ridicat de fier) – si Jadit.

Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada” (prima atestare existand din anul 1565) si de la cunoscuta s-a eficienta in vindecarea maladiilor de spate si rinichi. Cuvantul nefrit a derivat din lapis nephriticus si este versiunea latina a “piedra de ijada” spaniole.

Deasemenea sunt cunoscute si numele de jad (jadeit), serpentin si antigonit sau “piatra viselor” si “piatra fidelitatii”.

Pe langa numele deja mentionate jadit si nefrit uneori se face referire la jad ca la: Agat verdatre, Feitsui, Jadeit, Jadeita, Natronjadeit, Yunnan Jade, Piatra Yu; iar la nefrit ca la Aotea, Piatra Axe, B.C. Jade, Beilstein, British Columbian Jade, Jade canadian, Dushan Jade, Jade Nanyang, Du Jade, Henan Yu, Grave Jade, Kidney Stone, Lapis Nephriticus, Nephrit, Nephrita, Nephrite (de Werner), Noua Zeelanda roca verde, Noua Zeelanda Jade, siberian Jade, Sinkiang jad, talc Nephriticus, Tomb Jade.

Este cunoscut in China ca si jad “carne de berbec gras”.

Descriere: este piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu de culoare alba- verzuie pana la verde inchis cu luciu sticlos.

Culori: verde, vernil, nuante de verde, alb, rosu, galben, purpuriu, maro, crem, lila, gri, negru.
Jadeitul este varietatea translucida a jadului.
Nefritul nu este translucid.
Cea mai deosebita si rara varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul.
Jaditul este mai rar, se gaseste in mai putin de 12 locuri in intreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost si este cea mai apreciata varietate de jad.

!Nota
Jadul verde poate fi confundat cu aventurinul, amazonitul, crisoprazul, crisocola si serpentinul.
Jadul purpuriu poate fi confundat cu sugilitul.
Bine de stiut este si faptul ca:
Jad australian = crisopraz
Jad indian = aventurin
Jad coreean = serpentin.


Jadul fals
Multe minerale sunt vandute ca si jad. Unele dintre acestea sunt: serpentin, carneol, aventurin cuart, sticla, grosularite, Vesuvianite, si mai nou crisopras-ul australian. “Jadul Korean”, “Jadul Suzhou”, “Jadul Styrian”, “Jadul Olive” si “Jadul New” sunt toate serpentin; “Jadul Transvaal” sau “jadul african” este grosularite; “Jadul Peace” este un amestec de serpentin, stictite si cuart; “Jadul Mountain” este o marmura dolomita vopsita.

Deasemenea vanzatorii “nesinceri” pot colora jadul intr-o culoare verde-bogat, prin incalzire lenta pana la 212°F si prin inmuiere in saruri de crom timp de doua ore. Vopselele penetreaza crapaturile din cristalele de jad si cumparatorii sunt usor de pacalit.

In prezent, spectroscopia in infrarosu este cel mai exact test pentru depistarea polimerului rasina folosit la “crearea” falsului jad. Daca examinarea veridicitatii culorii jadului se rezuma la verificarea vizuala a culorilor, rezultatele sunt de cele mai multe ori inexacte. In cazul in care vopsirea pietrei este bine facuta, jadul fals este greu de detectat. Daca insa vopsirea nu este “perfecta” culoarea pare sa fi urcat “la suprafata” pietrei fapt ce indica nepatrunderea profunda a colorantului in piatra si colorarea ei in mod artificial.

Raspandire: se gaseste in: Turkmenistan, Asia Centrala, Siberia, Rusia, China, Noua Zeelanda, Australia, Brazilia, Taiwan, Zimbabwe, Italia, Polonia, Germania, Elvetia si SUA.
Un bloc de doua tone de jad se gaseste intr-o cariera in centrul orasului Anchorage, Alaska.

Proprietati
Are puternic rol protector impotriva accidentelor, problemelor si enegiilor negative de orice fel, protectie impotriva magiei si protejeaza mamele si sotiile.
Risipeste energiile negative, este o bariera impotriva bolii si atacurilor negative, absoarbe energiile negative din mediul inconjurator (din casa).
Ajuta la gasirea propriului drum in viata, punerea in aplicare a propriilor vise, gasirea unor solutii si rezolvarea problemelor.
Amplifica si stimuleaza dragostea, compasiunea, generozitatea, armonia, cunoasterea, umilinta, concentrarea, intelepciunea, increderea, curajul, fermitatea, precizia, exactitatea, pacea, fidelitatea, prietenia (bun de oferit intre prieteni), deasemenea atrage iubirea, fie ca e purtat, fie ca e daruit (un bun cadou intre indragostiti, logodnici, soti).
Reduce si scade tensiunea nervoasa, emotivitatea, teama, blocajele de exprimare, consumul inutil de energie.
Aduce si confera echilibru emotional, claritate mentala, profunzime, bun simt, intelepciune, inteligenta, vitalitate, longevitate, noroc in afaceri, succes financiar si prosperitate.
Asezata sub perna, confera somn cu vise.
Are efecte benefice asupra plantelor (in gradinarit si agricultura).
Recomandat celor care au nevoie de contact concret cu realitatea, celor trasi in mai multe directii simultan sau celor coplesiti de detalii, pentru relaxare, bun pentru meditatie, rugaciune si vindecare, bun pentru persoane cu afinitati artistice.

Sanatate: are puternic rol curativ, profilactic, vindecator, protector pentru sanatate, benefic pentru inima, timus, rinichi, plamani, sistemul nervos , sange, ochi, aparatul urinar, stomac, ficat, splina, laringe, tiroida, benefic in caz de pietre la rinichi, infertilitate, artrita, reumatism, reduce febra, amelioreaza tulburarile menstruale sau legate de sarcina.

Jadul era prescris ca medicament si creditat cu puteri miraculoase, precum si cu, capacitatea de a indeparta raul si ghinionul. Un satean din Xinjiang a spus unui journalist de la Los Angeles Times: “Cred ca va vindeca totul. Am auzit asta cand jadul ti-a atins pielea, iti scoate afara otravurile”.

Jadul are proprietati tamaduitoare in ceea ce priveste stabilitatea, longeviatatea, fertilitatea, sanatatea mintala, linistea sufleteasca, echilibrul, pacea si armonia. El poate preveni bolile si probelemele de sanatate. Culoarea verde linistitoare a jadului este tamaduitoare. Purtarea jaditului verde ajuta organismul sa se autovindece, subliniind problemele nefizice care stau la baza manifestarii bolilor.

Tamaduitorii spirituali atribuie abilitati diferite fiecarei culori de Jad. Ei recomanda jad albastru pentru ajutor in meditatie; jad maro atunci cand se intra intr-o noua faza in viata; jad verde pentru gestionarea sentimentelor pasionale; jad de culoarea lavandei pentru inimi “frante”; jad rosu pentru generarea energiei emotionale; jad alb pentru rezolvarea problemelor; jad galben pentru persoanele lipsite de energie.

!Important – se zgarie usor, a se feri de socuri
- a se feri de schimbari bruste de temperatura
- isi poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina
- necesita purificare cu apa si sapun si expunere scurta la soare.

!Ce nu stiai
Este piatra sacra pentru chinezi si mayasi.
Jadul este piatra pretioasa oficiala a Columbiei Britanice, unde el se gaseste in depozite mari in regiunile Lillooet si Cassiar.
Este piatra pretioasa oficiala si a statului Alaska, in care se gaseste in special in zona Kobuk.
Deasemenea este piatra pretioasa si pentru statul Wyoming, U.S.A.

sursa: www.pietresemipretioase.info

Cate ceva despre ametist

Cea mai frumoasa dintre varietatile de cuart, ametistul era cunoscut de egiptenii antici, de etrusci si romani. Mici camee de ametist au fost realizate in China Antica. In vechime, simbol al dragostei carnale, in Europa Evului Mediu denumit “piatra episcopala”, se credea ca-l fereste pe posesor de vraji. Potrivit credintei, cei care beau din cupe de ametist nu se imbatau. Ametistul intareste vointa, echilibreaza metabolismul si este folosit in tratarea nevralgiei si insomniei; piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara in special nativii din Capricorn si Berebec(babilonieni).

sursa: www.magicwholesale.ro

Set 3 piese perle și jad verde

Perle de cultură
Jad verde
Elemente din argint tibetan (fără nichel și plumb)
Preț: 65 lei

Set 3 piese jad verde

Jad verde și elemente din argint tibetan (fără nichel și plumb)
Colier 45 cm
Brățară 17 cm
Cercei 2,5 cm
Preț: 100 lei

Set 3 piese ametist

Ametist și elemente din argint tibetan (fără nichel și plumb)
Colier 45 cm
Bratara 17 cm
Cercei 3 cm
Preț: 100 lei.

In curand...noi bijuterii

Da, e drept ca n-am mai scris de mult, dar de curand am achizitionat margelute noi (ametist, jad, perle si margele decor din argint tibetan). Deja am inceput sa lucrez cu ele.
Revin cu produsele finite!