Completez setul Pearls&Corals cu acești cercei:
Pearls&Corals set
Perle de cultură colorate în bleu și coral natural alb în forme neregulate, încuietori tibetane combinate cu inspirația mării ... și am mărgelit la un colier și o brățară care au ieșit așa:)
Etichete:
Bijuterii,
Coral,
Perle,
Waves by Vera
Blue pearls set
Am combinat câteva perle swarovski de un albastru marin cu lanț placat cu platină și acesoriile de rigoare (încuietoare și tortițe cercei), am pus un pic de pasiune și a ieșit acest set simplu și drăguț:
Etichete:
Bijuterii,
Swarovski,
Waves by Vera
Înapoi la mărgelit...
Am fost cam leneșă în ultimul timp și nu am nici o scuză în afară de căldură, soare, mare. Și dacă tot spun de mare...am două valuri mici cu perle, coral și perle swarovski.
Lănțișor cu pandantiv Ocean
Mi-am pus răbdarea la muncă:)A ieșit o frumușică sferă din perle de sticlă și mărgele de nisip, pe care am transformat-o într-un pandantiv:
Etichete:
Bijuterii,
Mărgele de sticlă,
Waves by Vera
Brățară Ocean
Sârmă memorie, mărgele de nisip, perle de sticlă, cristale de sticlă...adică un nou wave din Waves by Vera:
Etichete:
Bijuterii,
Mărgele de sticlă,
Waves by Vera
Pearls&Crystals Set
Primele bijuterici din Waves by Vera:
Un set drăguț din perle de cultură albe, cristale swarovski indicolite și lanț placat cu platină.
Un set drăguț din perle de cultură albe, cristale swarovski indicolite și lanț placat cu platină.
Etichete:
Bijuterii,
Perle,
Swarovski,
Waves by Vera
Waves by Vera
Vara asta am hotărât: pe blogul meu se poartă albastru...toate nuanțele...pentru că ne place marea. Un fel de colecție. Am numit-o Waves by Vera.
Un val ...
...de noi mărgeluțe: perle de cultură, cristale swarovski, perle swarovski, cristale de sticlă, perle de sticlă, mărgele de nisip, coral. Se vor transforma curând în noi bijuterici...
Un nou aspect...în ton cu tendinţele
I-am dat blogului meu o înfăţişare de vară. Cum vara ne duce cu gândul la mare şi valuri, albastrul e culoarea perfectă pentru acest gând.
Mit si realitate despre jad
Scurt Istoric
Jadul “Quetzal”- jaditul verde luminos din Guatemala – a fost pretuit de culturile mesoamericane, ca si jadul “Kingfisher” – roca de culoare verde-viu din Burma – a devenit piatra preferata a carturarilor si imparatilor chinezi dupa anul 1800. Burma (Myanmar) si Guatemala sunt in prezent sursele principalele pentru bijuteriile de jadit si Canada este sursa de nefrit lapidar. Jadul nefrit a fost folosit mai mult in China inainte de anul 1800, dar si in noua Zeelanda, pe coasta Pacificului si coastele atlantice ale Americii de nord, Europa neolitica, si Asia de Sud-Est. In afara de cultura mezoamericana, jaditul a fost folosit si de culturile neolitice japoneza si europeana.
Jadul isi are originile in China legendara cand era socotita o piatra regala. La inceput, obiectele de jad erau unelte folosite in munca si viata cotidiana. Ulterior au aparut obiecte ornamentale din jad, care au devenit simboluri ale avutiei si puterii. Multe obiecte sunt din domeniul religios si superstitios, fiind invaluite intr-o nuanta misterioasa. Oamenii purtau obiecte de jad pentru a inlatura si a evita nenorocirile, mancau jad pentru a fi longevivi si isi imbracau mortii cu costume de jad pentru a fi pastrat permanent cadavrul. Jadul a devenit un lucru nelipsit din viata chinezilor in antichitate. In acelasi timp, jadul a fost cunoscut si de catre civilizatia Mayasa, dar obiectele care ne-au parvenit din aceasta parte a lumii sunt mai rare deoarece aici s-a instituit o taxa pe jad, ceea ce a dus la limitarea folosirii lui.
Importat din China patrunde in Europa abia incepand cu secolul al saisprezecelea. Obiectele de jad aduse de spanioli din Lumea Noua au fost denumite “piedra de hijada”, care a devenit in franceza “ejade” si in final, “jad”.
Mit si Realitate
Conform mitului chinez al creatiei dupa ce omul a fost creat, el a pribegit pe pamant neajutorat si vulnerabil la atacurile animalelor salbatice. Maniat Dumnezeu a avut mila de el si ia facut un fals curcubeu in jad, pe care la aruncat pe pamant la om pentru ca acesta sa se descopere si sa se protejeze cu el.
Unii carturari au sugerat ca civilizatia chineza a fost construita in jurul jadului. Cunoscut sub numele de “Piatra de Rai”, jadul a fost mult mai valoros decat aurul sau pietrele pretioase in China imperiala si a fost considerat o punte de legatura intre cer si pamant. Pretuit atat pentru frumusetea sa, cat si pentru valoarea sa simbolica jadul a fost purtat in mod traditional ca talisman de chinezi si prelucrat in diferite obiecte.
Conform altui mit jadul s-a cristalizat din lumina Lunii ce rasarea in spatele muntiilor sfinti. Era piatra regala si se credea ca este materializarea principiilor cosmice si ca poseda cele cinci virtuti ale filosofiei chineze: compasiune, modestie, curaj, justitie si intelepciune, insa si binevointa, stiinta, virtute, puritate, rezistenta, inventivitate si moralitate.
Semnificatia jadului
Venerat pentru duritatea si textura sa jadul simbolizeaza cosmosul, averea, puterea politica, securitatea, o stare buna de sanatate si putere. In China cicade de jad erau puse pe limba mortilor pentru a le grabi invierea; porcii de jad semnificau prosperitatea, discurile de jad reprezentau cerul si o bucata de jad inchisa intr-un patrat semnifica pamantul.
Carturarii confucianisti au comparat cele 11 virtutii ale jadului cu modele comportamentale umane. Confucius insusi echivala piatra cu inteligenta, adevarul, loialitatea, justitia, puritatea si umanitatea. El a folosit piatra pentru a simboliza ideea de a junzi, idea de om nobil sau superior. Alchimistii taoisti puneau praf de jad in elixiruri sperand ca acestea ii face nemuritori.
Imparatii comunicau cu zeii prin intermediul discurilor de jad; si poetii chinezi numeau pielea femeilor frumoase “parfum de jad” si sexul femeii “poarta de jad”. O bomboana de jad era oferita in mod traditional nou-nascutilor. Cadouri de jad erau frecvent date mita pentru a corupe oficialii chinezi. In jocurile atletice pentru cel de-al doilea si al treilea loc concurentii primeau trofee de aur si fildes, iar castigatorii primului loc erau premiati cu jad.
Chinezii sau japonezii nu au nici o ezitare in cumpararea unei piese bune de jad, pentru a o oferi familiilor sau prietenilor lor pentru noroc. Oferirea de jad unui asiatic transmite o senzatie speciala.
Istoria jadului la Maori
Jadul nefrit in noua Zeelanda este cunoscuta ca pounamu in limba Maori, jucand un rol important in acesta cultura. Este considerat o taonga sau o comoara si prin urmare este protejat in baza Tratatului de la Waitangi. Exploatarea acestuia este limitata si monitorizata indeaproape. Se gaseste doar in Insula Sudica a noii Zeelande, cunoscuta in Maori ca Te Wai Pounamu – “Piatra verde de apa” (piatra solului) sau Te Wahi Pounamu – “Locul pietrei verzi”.
Se produceau unelte, arme si ornamente din jad nefrit si Hei-Tiki (pandantive de purtat la gat). Se considera ca aceste obiecte aveau propria lor mana, erau considerate mosteniri valoroase si adesea erau oferite ca daruri pentru petcetluirea unor acorduri importante.
In engleza nou Zeelandeza, numele folosit pentru jadul nefrit este “roca verde”. Larg utilizat pentru a descrie materialul folosit pentru articolele de bijuterii facute pentru comertul turistic, acesta este un termen impropriu care genereaza confuzie. Piatra trebuie denumita corect “nefrit” sau “jad nefrit”. Design-ul bijuteriilor maori cu nefrit este foarte popular printre localnici si turisti, desi uneori jadul utilizat este in prezent importate din Columbia Britanica si din alte parti ale lumii.
Istoria jadului in Mesoamerica
Jadul a fost un material rar si valoros in mesoamerica pre-columbiana. Singura sursa de la care diferitele culturi indigene (cum ar fi Olmec si Maya) putea obtine jad a fost situata in valea raului Motagua in Guatemala. jadul a fost in mare masura un bun de elita si de cele mai multe ori a fost sculptat in diverse moduri, utilizat ca material in care s-au sculptat hieroglife sau figurine simbolice. In general, materialul a fost extrem de simbolic si de multe ori a fost implicat in indeplinirea unor practici si ritualuri ideologice.
Astazi Guatemala produce jadit intr-o varietate de culori incepand de la lila-translucid, albastru, verde, galben, negru. Reprezinta, deasemenea, sursa de noi culori, inclusiv “jad-curcubeu” si “Aur-galactic”, un jadit negru cu intruziuni naturale de aur, argint si platina.
Istoria jadului in India
Templul Jain din Kolanpak sau Kolanupaka, aflat la 80 km de Hyderabad capitala statului Andhra Pradesh, are o vechime de 2000 de ani. Templul este emblematic pentru imaginile frumoase din Tirthankaras si are o imagine a Mahavira sculptata in intregime din jad mai mare de 5 picioare inaltime, (fiind cea mai mare roca de jad sculptata din intreaga lume).
Istoria jadului in China
In perioada neolitica sursele principale cunoscute de jad nefrit din China erau depozitele din zona ningshao in delta fluviului Yangtze (Liangzhu cultura 3400-2250 i.Hr.) si din zona provinciei Liaoning si Inner Mongolia (Hongshan cultura 4700-2200 i.Hr.). Inca din 6000 I.Hr. a fost exploatat jadul Dushan. In ruinele Yin ale dinastiei Shang (1600 I.Hr. la 1050 i.Hr.) in Anyang au fost evidentiate ornamente de jad Dushan in mormantele regilor Shang. jadul a fost folosit pentru a crea multe obiecte utilitare si ceremoniale incepand cu obiecte decorative de interior pana la costume de jad pentru inmormantare. jadul a fost considerat “piatra imperiala”.
De la cele mai timpurii dinastii chineze pana in prezent depozitele de jad, in cea mai mare parte, au fost utilizate nu numai in regiunea Khotan in vestul provinciei chineze Xinjiang, dar si din alte parti ale Chinei cum ar fi Lantian, Shaanxi. Aici a fost gasit jad nefrit de culoare alba si verzuie in cariere mici si ca prundis si bolovanis in raurile care curg din muntii Kuen-Lun spre nord in zona Takla-Makan.
Colectia de jad de rau a fost concentrata in raul Yarkand, jad Alb (Yurungkash) si jad negru (Karakash). In Regatul Khotan, pe parte sudica a drumului Silk, se plateau anual tributuri constand in cel mai pretios jad de culoare alba. Acesta era dus la curtea imperala chineza, unde era transformat in obiecte de arta de catre artizani calificati in jad.
jadul a fost considerat mai valoros decat aurul sau argintul.
In China jadul a devenit materialul preferat al manufacturierilor de obiecte scolare, precum periile utilizate in caligrafiere si chiar pentru mustiucurile pipelor de opiu, datorita convingerii ca respirarea prin jad le-ar fi conferit longevitate fumatorilor.
jaditul de culoare verde-smarald luminos, roz, lavanda, portocaliu si maro a fost importat din Birmania in China numai dupa anul 1800. Varietatea verde-viu a devenit cunoscuta sub numele de jad Feicui sau Kingfisher. Acesta a inlocuit rapid nefritul ca varietate de jad imperial.
In lunga istorie a artei si culturii imensului imperiu chinez jadul a avut intotdeauna o semnificatie speciala, comparabila cu semnificatia aurului si diamantelor in Occident. jadul a fost folosit nu numai pentru cele mai fine de obiecte si figurine de cult, ci si pentru gravarea mobilierului din mormintele membrilor familiei imperiale de rang inalt.
Istoria jadului in Corea
numarul 191 din Tezaurul national Corean reprezinta o coroana de aur cu jad, ce a fost excavata din Heavenly Horse Tomb a Silla si dateaza din secolul 5 D.Hr..
Utilizarea jadului si a altor roci verzi are o traditie veche in Coreea (c. 850 BC – d.Hr 668). jadul se gasea intr-un numar redus de mine si morminte. Productia mestesugareasca din sudul Coreei folosea materiale precum jadul, microclinul, jaspul, etc, provinite din Orientul Mijlociu – Mumun Pottery (c. 850-550 i.Hr.).
sursa:www.pietresemipretioase.info
Jadul “Quetzal”- jaditul verde luminos din Guatemala – a fost pretuit de culturile mesoamericane, ca si jadul “Kingfisher” – roca de culoare verde-viu din Burma – a devenit piatra preferata a carturarilor si imparatilor chinezi dupa anul 1800. Burma (Myanmar) si Guatemala sunt in prezent sursele principalele pentru bijuteriile de jadit si Canada este sursa de nefrit lapidar. Jadul nefrit a fost folosit mai mult in China inainte de anul 1800, dar si in noua Zeelanda, pe coasta Pacificului si coastele atlantice ale Americii de nord, Europa neolitica, si Asia de Sud-Est. In afara de cultura mezoamericana, jaditul a fost folosit si de culturile neolitice japoneza si europeana.
Jadul isi are originile in China legendara cand era socotita o piatra regala. La inceput, obiectele de jad erau unelte folosite in munca si viata cotidiana. Ulterior au aparut obiecte ornamentale din jad, care au devenit simboluri ale avutiei si puterii. Multe obiecte sunt din domeniul religios si superstitios, fiind invaluite intr-o nuanta misterioasa. Oamenii purtau obiecte de jad pentru a inlatura si a evita nenorocirile, mancau jad pentru a fi longevivi si isi imbracau mortii cu costume de jad pentru a fi pastrat permanent cadavrul. Jadul a devenit un lucru nelipsit din viata chinezilor in antichitate. In acelasi timp, jadul a fost cunoscut si de catre civilizatia Mayasa, dar obiectele care ne-au parvenit din aceasta parte a lumii sunt mai rare deoarece aici s-a instituit o taxa pe jad, ceea ce a dus la limitarea folosirii lui.
Importat din China patrunde in Europa abia incepand cu secolul al saisprezecelea. Obiectele de jad aduse de spanioli din Lumea Noua au fost denumite “piedra de hijada”, care a devenit in franceza “ejade” si in final, “jad”.
Mit si Realitate
Conform mitului chinez al creatiei dupa ce omul a fost creat, el a pribegit pe pamant neajutorat si vulnerabil la atacurile animalelor salbatice. Maniat Dumnezeu a avut mila de el si ia facut un fals curcubeu in jad, pe care la aruncat pe pamant la om pentru ca acesta sa se descopere si sa se protejeze cu el.
Unii carturari au sugerat ca civilizatia chineza a fost construita in jurul jadului. Cunoscut sub numele de “Piatra de Rai”, jadul a fost mult mai valoros decat aurul sau pietrele pretioase in China imperiala si a fost considerat o punte de legatura intre cer si pamant. Pretuit atat pentru frumusetea sa, cat si pentru valoarea sa simbolica jadul a fost purtat in mod traditional ca talisman de chinezi si prelucrat in diferite obiecte.
Conform altui mit jadul s-a cristalizat din lumina Lunii ce rasarea in spatele muntiilor sfinti. Era piatra regala si se credea ca este materializarea principiilor cosmice si ca poseda cele cinci virtuti ale filosofiei chineze: compasiune, modestie, curaj, justitie si intelepciune, insa si binevointa, stiinta, virtute, puritate, rezistenta, inventivitate si moralitate.
Semnificatia jadului
Venerat pentru duritatea si textura sa jadul simbolizeaza cosmosul, averea, puterea politica, securitatea, o stare buna de sanatate si putere. In China cicade de jad erau puse pe limba mortilor pentru a le grabi invierea; porcii de jad semnificau prosperitatea, discurile de jad reprezentau cerul si o bucata de jad inchisa intr-un patrat semnifica pamantul.
Carturarii confucianisti au comparat cele 11 virtutii ale jadului cu modele comportamentale umane. Confucius insusi echivala piatra cu inteligenta, adevarul, loialitatea, justitia, puritatea si umanitatea. El a folosit piatra pentru a simboliza ideea de a junzi, idea de om nobil sau superior. Alchimistii taoisti puneau praf de jad in elixiruri sperand ca acestea ii face nemuritori.
Imparatii comunicau cu zeii prin intermediul discurilor de jad; si poetii chinezi numeau pielea femeilor frumoase “parfum de jad” si sexul femeii “poarta de jad”. O bomboana de jad era oferita in mod traditional nou-nascutilor. Cadouri de jad erau frecvent date mita pentru a corupe oficialii chinezi. In jocurile atletice pentru cel de-al doilea si al treilea loc concurentii primeau trofee de aur si fildes, iar castigatorii primului loc erau premiati cu jad.
Chinezii sau japonezii nu au nici o ezitare in cumpararea unei piese bune de jad, pentru a o oferi familiilor sau prietenilor lor pentru noroc. Oferirea de jad unui asiatic transmite o senzatie speciala.
Istoria jadului la Maori
Jadul nefrit in noua Zeelanda este cunoscuta ca pounamu in limba Maori, jucand un rol important in acesta cultura. Este considerat o taonga sau o comoara si prin urmare este protejat in baza Tratatului de la Waitangi. Exploatarea acestuia este limitata si monitorizata indeaproape. Se gaseste doar in Insula Sudica a noii Zeelande, cunoscuta in Maori ca Te Wai Pounamu – “Piatra verde de apa” (piatra solului) sau Te Wahi Pounamu – “Locul pietrei verzi”.
Se produceau unelte, arme si ornamente din jad nefrit si Hei-Tiki (pandantive de purtat la gat). Se considera ca aceste obiecte aveau propria lor mana, erau considerate mosteniri valoroase si adesea erau oferite ca daruri pentru petcetluirea unor acorduri importante.
In engleza nou Zeelandeza, numele folosit pentru jadul nefrit este “roca verde”. Larg utilizat pentru a descrie materialul folosit pentru articolele de bijuterii facute pentru comertul turistic, acesta este un termen impropriu care genereaza confuzie. Piatra trebuie denumita corect “nefrit” sau “jad nefrit”. Design-ul bijuteriilor maori cu nefrit este foarte popular printre localnici si turisti, desi uneori jadul utilizat este in prezent importate din Columbia Britanica si din alte parti ale lumii.
Istoria jadului in Mesoamerica
Jadul a fost un material rar si valoros in mesoamerica pre-columbiana. Singura sursa de la care diferitele culturi indigene (cum ar fi Olmec si Maya) putea obtine jad a fost situata in valea raului Motagua in Guatemala. jadul a fost in mare masura un bun de elita si de cele mai multe ori a fost sculptat in diverse moduri, utilizat ca material in care s-au sculptat hieroglife sau figurine simbolice. In general, materialul a fost extrem de simbolic si de multe ori a fost implicat in indeplinirea unor practici si ritualuri ideologice.
Astazi Guatemala produce jadit intr-o varietate de culori incepand de la lila-translucid, albastru, verde, galben, negru. Reprezinta, deasemenea, sursa de noi culori, inclusiv “jad-curcubeu” si “Aur-galactic”, un jadit negru cu intruziuni naturale de aur, argint si platina.
Istoria jadului in India
Templul Jain din Kolanpak sau Kolanupaka, aflat la 80 km de Hyderabad capitala statului Andhra Pradesh, are o vechime de 2000 de ani. Templul este emblematic pentru imaginile frumoase din Tirthankaras si are o imagine a Mahavira sculptata in intregime din jad mai mare de 5 picioare inaltime, (fiind cea mai mare roca de jad sculptata din intreaga lume).
Istoria jadului in China
In perioada neolitica sursele principale cunoscute de jad nefrit din China erau depozitele din zona ningshao in delta fluviului Yangtze (Liangzhu cultura 3400-2250 i.Hr.) si din zona provinciei Liaoning si Inner Mongolia (Hongshan cultura 4700-2200 i.Hr.). Inca din 6000 I.Hr. a fost exploatat jadul Dushan. In ruinele Yin ale dinastiei Shang (1600 I.Hr. la 1050 i.Hr.) in Anyang au fost evidentiate ornamente de jad Dushan in mormantele regilor Shang. jadul a fost folosit pentru a crea multe obiecte utilitare si ceremoniale incepand cu obiecte decorative de interior pana la costume de jad pentru inmormantare. jadul a fost considerat “piatra imperiala”.
De la cele mai timpurii dinastii chineze pana in prezent depozitele de jad, in cea mai mare parte, au fost utilizate nu numai in regiunea Khotan in vestul provinciei chineze Xinjiang, dar si din alte parti ale Chinei cum ar fi Lantian, Shaanxi. Aici a fost gasit jad nefrit de culoare alba si verzuie in cariere mici si ca prundis si bolovanis in raurile care curg din muntii Kuen-Lun spre nord in zona Takla-Makan.
Colectia de jad de rau a fost concentrata in raul Yarkand, jad Alb (Yurungkash) si jad negru (Karakash). In Regatul Khotan, pe parte sudica a drumului Silk, se plateau anual tributuri constand in cel mai pretios jad de culoare alba. Acesta era dus la curtea imperala chineza, unde era transformat in obiecte de arta de catre artizani calificati in jad.
jadul a fost considerat mai valoros decat aurul sau argintul.
In China jadul a devenit materialul preferat al manufacturierilor de obiecte scolare, precum periile utilizate in caligrafiere si chiar pentru mustiucurile pipelor de opiu, datorita convingerii ca respirarea prin jad le-ar fi conferit longevitate fumatorilor.
jaditul de culoare verde-smarald luminos, roz, lavanda, portocaliu si maro a fost importat din Birmania in China numai dupa anul 1800. Varietatea verde-viu a devenit cunoscuta sub numele de jad Feicui sau Kingfisher. Acesta a inlocuit rapid nefritul ca varietate de jad imperial.
In lunga istorie a artei si culturii imensului imperiu chinez jadul a avut intotdeauna o semnificatie speciala, comparabila cu semnificatia aurului si diamantelor in Occident. jadul a fost folosit nu numai pentru cele mai fine de obiecte si figurine de cult, ci si pentru gravarea mobilierului din mormintele membrilor familiei imperiale de rang inalt.
Istoria jadului in Corea
numarul 191 din Tezaurul national Corean reprezinta o coroana de aur cu jad, ce a fost excavata din Heavenly Horse Tomb a Silla si dateaza din secolul 5 D.Hr..
Utilizarea jadului si a altor roci verzi are o traditie veche in Coreea (c. 850 BC – d.Hr 668). jadul se gasea intr-un numar redus de mine si morminte. Productia mestesugareasca din sudul Coreei folosea materiale precum jadul, microclinul, jaspul, etc, provinite din Orientul Mijlociu – Mumun Pottery (c. 850-550 i.Hr.).
sursa:www.pietresemipretioase.info
Etichete:
Articole
Jad (jedeit, jadit, nefrit)
Denumire stintifica: termenul jad se aplica pentru doua roci metamorfice diferite, compuse din minelale de silicat: Jad nefrit (cu un continut ridicat de fier) – si Jadit.
Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada” (prima atestare existand din anul 1565) si de la cunoscuta s-a eficienta in vindecarea maladiilor de spate si rinichi. Cuvantul nefrit a derivat din lapis nephriticus si este versiunea latina a “piedra de ijada” spaniole.
Deasemenea sunt cunoscute si numele de jad (jadeit), serpentin si antigonit sau “piatra viselor” si “piatra fidelitatii”.
Pe langa numele deja mentionate jadit si nefrit uneori se face referire la jad ca la: Agat verdatre, Feitsui, Jadeit, Jadeita, Natronjadeit, Yunnan Jade, Piatra Yu; iar la nefrit ca la Aotea, Piatra Axe, B.C. Jade, Beilstein, British Columbian Jade, Jade canadian, Dushan Jade, Jade Nanyang, Du Jade, Henan Yu, Grave Jade, Kidney Stone, Lapis Nephriticus, Nephrit, Nephrita, Nephrite (de Werner), Noua Zeelanda roca verde, Noua Zeelanda Jade, siberian Jade, Sinkiang jad, talc Nephriticus, Tomb Jade.
Este cunoscut in China ca si jad “carne de berbec gras”.
Descriere: este piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu de culoare alba- verzuie pana la verde inchis cu luciu sticlos.
Culori: verde, vernil, nuante de verde, alb, rosu, galben, purpuriu, maro, crem, lila, gri, negru.
Jadeitul este varietatea translucida a jadului.
Nefritul nu este translucid.
Cea mai deosebita si rara varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul.
Jaditul este mai rar, se gaseste in mai putin de 12 locuri in intreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost si este cea mai apreciata varietate de jad.
!Nota
Jadul verde poate fi confundat cu aventurinul, amazonitul, crisoprazul, crisocola si serpentinul.
Jadul purpuriu poate fi confundat cu sugilitul.
Bine de stiut este si faptul ca:
Jad australian = crisopraz
Jad indian = aventurin
Jad coreean = serpentin.
Jadul fals
Multe minerale sunt vandute ca si jad. Unele dintre acestea sunt: serpentin, carneol, aventurin cuart, sticla, grosularite, Vesuvianite, si mai nou crisopras-ul australian. “Jadul Korean”, “Jadul Suzhou”, “Jadul Styrian”, “Jadul Olive” si “Jadul New” sunt toate serpentin; “Jadul Transvaal” sau “jadul african” este grosularite; “Jadul Peace” este un amestec de serpentin, stictite si cuart; “Jadul Mountain” este o marmura dolomita vopsita.
Deasemenea vanzatorii “nesinceri” pot colora jadul intr-o culoare verde-bogat, prin incalzire lenta pana la 212°F si prin inmuiere in saruri de crom timp de doua ore. Vopselele penetreaza crapaturile din cristalele de jad si cumparatorii sunt usor de pacalit.
In prezent, spectroscopia in infrarosu este cel mai exact test pentru depistarea polimerului rasina folosit la “crearea” falsului jad. Daca examinarea veridicitatii culorii jadului se rezuma la verificarea vizuala a culorilor, rezultatele sunt de cele mai multe ori inexacte. In cazul in care vopsirea pietrei este bine facuta, jadul fals este greu de detectat. Daca insa vopsirea nu este “perfecta” culoarea pare sa fi urcat “la suprafata” pietrei fapt ce indica nepatrunderea profunda a colorantului in piatra si colorarea ei in mod artificial.
Raspandire: se gaseste in: Turkmenistan, Asia Centrala, Siberia, Rusia, China, Noua Zeelanda, Australia, Brazilia, Taiwan, Zimbabwe, Italia, Polonia, Germania, Elvetia si SUA.
Un bloc de doua tone de jad se gaseste intr-o cariera in centrul orasului Anchorage, Alaska.
Proprietati
Are puternic rol protector impotriva accidentelor, problemelor si enegiilor negative de orice fel, protectie impotriva magiei si protejeaza mamele si sotiile.
Risipeste energiile negative, este o bariera impotriva bolii si atacurilor negative, absoarbe energiile negative din mediul inconjurator (din casa).
Ajuta la gasirea propriului drum in viata, punerea in aplicare a propriilor vise, gasirea unor solutii si rezolvarea problemelor.
Amplifica si stimuleaza dragostea, compasiunea, generozitatea, armonia, cunoasterea, umilinta, concentrarea, intelepciunea, increderea, curajul, fermitatea, precizia, exactitatea, pacea, fidelitatea, prietenia (bun de oferit intre prieteni), deasemenea atrage iubirea, fie ca e purtat, fie ca e daruit (un bun cadou intre indragostiti, logodnici, soti).
Reduce si scade tensiunea nervoasa, emotivitatea, teama, blocajele de exprimare, consumul inutil de energie.
Aduce si confera echilibru emotional, claritate mentala, profunzime, bun simt, intelepciune, inteligenta, vitalitate, longevitate, noroc in afaceri, succes financiar si prosperitate.
Asezata sub perna, confera somn cu vise.
Are efecte benefice asupra plantelor (in gradinarit si agricultura).
Recomandat celor care au nevoie de contact concret cu realitatea, celor trasi in mai multe directii simultan sau celor coplesiti de detalii, pentru relaxare, bun pentru meditatie, rugaciune si vindecare, bun pentru persoane cu afinitati artistice.
Sanatate: are puternic rol curativ, profilactic, vindecator, protector pentru sanatate, benefic pentru inima, timus, rinichi, plamani, sistemul nervos , sange, ochi, aparatul urinar, stomac, ficat, splina, laringe, tiroida, benefic in caz de pietre la rinichi, infertilitate, artrita, reumatism, reduce febra, amelioreaza tulburarile menstruale sau legate de sarcina.
Jadul era prescris ca medicament si creditat cu puteri miraculoase, precum si cu, capacitatea de a indeparta raul si ghinionul. Un satean din Xinjiang a spus unui journalist de la Los Angeles Times: “Cred ca va vindeca totul. Am auzit asta cand jadul ti-a atins pielea, iti scoate afara otravurile”.
Jadul are proprietati tamaduitoare in ceea ce priveste stabilitatea, longeviatatea, fertilitatea, sanatatea mintala, linistea sufleteasca, echilibrul, pacea si armonia. El poate preveni bolile si probelemele de sanatate. Culoarea verde linistitoare a jadului este tamaduitoare. Purtarea jaditului verde ajuta organismul sa se autovindece, subliniind problemele nefizice care stau la baza manifestarii bolilor.
Tamaduitorii spirituali atribuie abilitati diferite fiecarei culori de Jad. Ei recomanda jad albastru pentru ajutor in meditatie; jad maro atunci cand se intra intr-o noua faza in viata; jad verde pentru gestionarea sentimentelor pasionale; jad de culoarea lavandei pentru inimi “frante”; jad rosu pentru generarea energiei emotionale; jad alb pentru rezolvarea problemelor; jad galben pentru persoanele lipsite de energie.
!Important – se zgarie usor, a se feri de socuri
- a se feri de schimbari bruste de temperatura
- isi poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina
- necesita purificare cu apa si sapun si expunere scurta la soare.
!Ce nu stiai
Este piatra sacra pentru chinezi si mayasi.
Jadul este piatra pretioasa oficiala a Columbiei Britanice, unde el se gaseste in depozite mari in regiunile Lillooet si Cassiar.
Este piatra pretioasa oficiala si a statului Alaska, in care se gaseste in special in zona Kobuk.
Deasemenea este piatra pretioasa si pentru statul Wyoming, U.S.A.
sursa: www.pietresemipretioase.info
Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada” (prima atestare existand din anul 1565) si de la cunoscuta s-a eficienta in vindecarea maladiilor de spate si rinichi. Cuvantul nefrit a derivat din lapis nephriticus si este versiunea latina a “piedra de ijada” spaniole.
Deasemenea sunt cunoscute si numele de jad (jadeit), serpentin si antigonit sau “piatra viselor” si “piatra fidelitatii”.
Pe langa numele deja mentionate jadit si nefrit uneori se face referire la jad ca la: Agat verdatre, Feitsui, Jadeit, Jadeita, Natronjadeit, Yunnan Jade, Piatra Yu; iar la nefrit ca la Aotea, Piatra Axe, B.C. Jade, Beilstein, British Columbian Jade, Jade canadian, Dushan Jade, Jade Nanyang, Du Jade, Henan Yu, Grave Jade, Kidney Stone, Lapis Nephriticus, Nephrit, Nephrita, Nephrite (de Werner), Noua Zeelanda roca verde, Noua Zeelanda Jade, siberian Jade, Sinkiang jad, talc Nephriticus, Tomb Jade.
Este cunoscut in China ca si jad “carne de berbec gras”.
Descriere: este piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu de culoare alba- verzuie pana la verde inchis cu luciu sticlos.
Culori: verde, vernil, nuante de verde, alb, rosu, galben, purpuriu, maro, crem, lila, gri, negru.
Jadeitul este varietatea translucida a jadului.
Nefritul nu este translucid.
Cea mai deosebita si rara varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul.
Jaditul este mai rar, se gaseste in mai putin de 12 locuri in intreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost si este cea mai apreciata varietate de jad.
!Nota
Jadul verde poate fi confundat cu aventurinul, amazonitul, crisoprazul, crisocola si serpentinul.
Jadul purpuriu poate fi confundat cu sugilitul.
Bine de stiut este si faptul ca:
Jad australian = crisopraz
Jad indian = aventurin
Jad coreean = serpentin.
Jadul fals
Multe minerale sunt vandute ca si jad. Unele dintre acestea sunt: serpentin, carneol, aventurin cuart, sticla, grosularite, Vesuvianite, si mai nou crisopras-ul australian. “Jadul Korean”, “Jadul Suzhou”, “Jadul Styrian”, “Jadul Olive” si “Jadul New” sunt toate serpentin; “Jadul Transvaal” sau “jadul african” este grosularite; “Jadul Peace” este un amestec de serpentin, stictite si cuart; “Jadul Mountain” este o marmura dolomita vopsita.
Deasemenea vanzatorii “nesinceri” pot colora jadul intr-o culoare verde-bogat, prin incalzire lenta pana la 212°F si prin inmuiere in saruri de crom timp de doua ore. Vopselele penetreaza crapaturile din cristalele de jad si cumparatorii sunt usor de pacalit.
In prezent, spectroscopia in infrarosu este cel mai exact test pentru depistarea polimerului rasina folosit la “crearea” falsului jad. Daca examinarea veridicitatii culorii jadului se rezuma la verificarea vizuala a culorilor, rezultatele sunt de cele mai multe ori inexacte. In cazul in care vopsirea pietrei este bine facuta, jadul fals este greu de detectat. Daca insa vopsirea nu este “perfecta” culoarea pare sa fi urcat “la suprafata” pietrei fapt ce indica nepatrunderea profunda a colorantului in piatra si colorarea ei in mod artificial.
Raspandire: se gaseste in: Turkmenistan, Asia Centrala, Siberia, Rusia, China, Noua Zeelanda, Australia, Brazilia, Taiwan, Zimbabwe, Italia, Polonia, Germania, Elvetia si SUA.
Un bloc de doua tone de jad se gaseste intr-o cariera in centrul orasului Anchorage, Alaska.
Proprietati
Are puternic rol protector impotriva accidentelor, problemelor si enegiilor negative de orice fel, protectie impotriva magiei si protejeaza mamele si sotiile.
Risipeste energiile negative, este o bariera impotriva bolii si atacurilor negative, absoarbe energiile negative din mediul inconjurator (din casa).
Ajuta la gasirea propriului drum in viata, punerea in aplicare a propriilor vise, gasirea unor solutii si rezolvarea problemelor.
Amplifica si stimuleaza dragostea, compasiunea, generozitatea, armonia, cunoasterea, umilinta, concentrarea, intelepciunea, increderea, curajul, fermitatea, precizia, exactitatea, pacea, fidelitatea, prietenia (bun de oferit intre prieteni), deasemenea atrage iubirea, fie ca e purtat, fie ca e daruit (un bun cadou intre indragostiti, logodnici, soti).
Reduce si scade tensiunea nervoasa, emotivitatea, teama, blocajele de exprimare, consumul inutil de energie.
Aduce si confera echilibru emotional, claritate mentala, profunzime, bun simt, intelepciune, inteligenta, vitalitate, longevitate, noroc in afaceri, succes financiar si prosperitate.
Asezata sub perna, confera somn cu vise.
Are efecte benefice asupra plantelor (in gradinarit si agricultura).
Recomandat celor care au nevoie de contact concret cu realitatea, celor trasi in mai multe directii simultan sau celor coplesiti de detalii, pentru relaxare, bun pentru meditatie, rugaciune si vindecare, bun pentru persoane cu afinitati artistice.
Sanatate: are puternic rol curativ, profilactic, vindecator, protector pentru sanatate, benefic pentru inima, timus, rinichi, plamani, sistemul nervos , sange, ochi, aparatul urinar, stomac, ficat, splina, laringe, tiroida, benefic in caz de pietre la rinichi, infertilitate, artrita, reumatism, reduce febra, amelioreaza tulburarile menstruale sau legate de sarcina.
Jadul era prescris ca medicament si creditat cu puteri miraculoase, precum si cu, capacitatea de a indeparta raul si ghinionul. Un satean din Xinjiang a spus unui journalist de la Los Angeles Times: “Cred ca va vindeca totul. Am auzit asta cand jadul ti-a atins pielea, iti scoate afara otravurile”.
Jadul are proprietati tamaduitoare in ceea ce priveste stabilitatea, longeviatatea, fertilitatea, sanatatea mintala, linistea sufleteasca, echilibrul, pacea si armonia. El poate preveni bolile si probelemele de sanatate. Culoarea verde linistitoare a jadului este tamaduitoare. Purtarea jaditului verde ajuta organismul sa se autovindece, subliniind problemele nefizice care stau la baza manifestarii bolilor.
Tamaduitorii spirituali atribuie abilitati diferite fiecarei culori de Jad. Ei recomanda jad albastru pentru ajutor in meditatie; jad maro atunci cand se intra intr-o noua faza in viata; jad verde pentru gestionarea sentimentelor pasionale; jad de culoarea lavandei pentru inimi “frante”; jad rosu pentru generarea energiei emotionale; jad alb pentru rezolvarea problemelor; jad galben pentru persoanele lipsite de energie.
!Important – se zgarie usor, a se feri de socuri
- a se feri de schimbari bruste de temperatura
- isi poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina
- necesita purificare cu apa si sapun si expunere scurta la soare.
!Ce nu stiai
Este piatra sacra pentru chinezi si mayasi.
Jadul este piatra pretioasa oficiala a Columbiei Britanice, unde el se gaseste in depozite mari in regiunile Lillooet si Cassiar.
Este piatra pretioasa oficiala si a statului Alaska, in care se gaseste in special in zona Kobuk.
Deasemenea este piatra pretioasa si pentru statul Wyoming, U.S.A.
sursa: www.pietresemipretioase.info
Etichete:
Articole
Cate ceva despre ametist
Cea mai frumoasa dintre varietatile de cuart, ametistul era cunoscut de egiptenii antici, de etrusci si romani. Mici camee de ametist au fost realizate in China Antica. In vechime, simbol al dragostei carnale, in Europa Evului Mediu denumit “piatra episcopala”, se credea ca-l fereste pe posesor de vraji. Potrivit credintei, cei care beau din cupe de ametist nu se imbatau. Ametistul intareste vointa, echilibreaza metabolismul si este folosit in tratarea nevralgiei si insomniei; piatra se descarca in apa curgatoare, apoi se reincarca pentru scurt timp la soare. Apara in special nativii din Capricorn si Berebec(babilonieni).
sursa: www.magicwholesale.ro
sursa: www.magicwholesale.ro
Etichete:
Articole
Set 3 piese jad verde
Jad verde și elemente din argint tibetan (fără nichel și plumb)
Colier 45 cm
Brățară 17 cm
Cercei 2,5 cm
Preț: 100 lei
Colier 45 cm
Brățară 17 cm
Cercei 2,5 cm
Preț: 100 lei
Etichete:
Argint tibetan,
Bijuterii,
Jad
Set 3 piese ametist
Ametist și elemente din argint tibetan (fără nichel și plumb)
Colier 45 cm
Bratara 17 cm
Cercei 3 cm
Preț: 100 lei.
Colier 45 cm
Bratara 17 cm
Cercei 3 cm
Preț: 100 lei.
Etichete:
Ametist,
Argint tibetan,
Bijuterii
In curand...noi bijuterii
Da, e drept ca n-am mai scris de mult, dar de curand am achizitionat margelute noi (ametist, jad, perle si margele decor din argint tibetan). Deja am inceput sa lucrez cu ele.
Revin cu produsele finite!
Proiecte noi
Recent am descoperit un site cu proiete pentru margelit pe care il impartasesc cu voi.
Nu pot sa va spun decat spor la lucru!
http://www.beadstudio.com/projects.php
Nu pot sa va spun decat spor la lucru!
http://www.beadstudio.com/projects.php
Etichete:
Linkuri utile
Beading...inseamna rabdare
Daca ai suficienta rabdare ai putea sa confectionezi adevarate minunatii din simple margele de nisip.
Aici inveti si te inspiri, cauta insa la tine rabdarea si timpul:)
http://beadwork.about.com/
Aici inveti si te inspiri, cauta insa la tine rabdarea si timpul:)
http://beadwork.about.com/
Etichete:
Linkuri utile
Povestea cristalelor Swarovski
Chiar daca astazi Swarovski este un brand cunoscut in intreaga lume, iar cristalele purtand aceasta renumita marca sunt colectionate cu pasiune de sute de mii de oameni, istoria celebrului produs este prea putin cunoscuta. Totul a inceput cu fascinatia lui Danie Swarovski, fiul unui modest mestesugar, pentru creatiile in sticla si mai ales pentru cristal, pe care avea sa il considere toata viata cel mai valoros si fin material.
Daniel Swarovski s-a nascut pe 24 octombrie 1862 in Georgenthal, Boemia, pe atunci parte a imperiului austro-ungar si unul dintre cele mai importante centre de productie pentru cristaluri si sticla. Aici, tatal lui Daniel avea un mic atelier si un magazin, unde realiza mici obiecte din cristal, cumparate cel mai adesea de vecini, prieteni si membrii numeroasei familii. De la bun inceput copilul a fost fascinat de munca tatalui sau, si obisnuia sa petreaca ore intregi in atelier si in magazin, reusind ca pana la 21 de ani sa invete tot ce putea despre complicatul proces de productie si mai ales despre secretele cristalurilor. Nu se multumeste cu ce invata in atelierul tatalui sau, se imprieteneste si invata de la multi alti mesteri locali, apoi se decide sa puna punct perioadei de ucenicie.
Prima calatorie este la Viena, care gazduia in acel an prima editie a "Elektrische Ausstellung", expozitie internationala dedicata inventiilor si masinilor care foloseau electricitatea. Pentru tanarul Daniel Swarovski tehnicile purtand marca Siemans si Thomas Edison (considerat unul dintre marii inventatori ai lumii) aveau sa schimbe radical imaginea sa despre prelucrarea cristalului.
Obsedat de ideea realizarii unei masini care sa ii permita o totala libertate in prelucrarea cristalului, Swarovski lucreaza zi si noapte, pret de noua ani (pana in 1892), cand isi patenteaza inventia. Datorita lui, pentru prima data procedeul laborios si costisitor de taiere manuala a cristalelor era inlocuit de actiunea precisa si simpla a unei masini. Mult mai rapida, mai ieftina si mai buna decat orice mester aceasta tehnica avea sa schimbe pentru totdeauna industria cristalurilor.
Impreuna cu Franz Weis, cumnatul sau, si Armond Kosmann, unul dintre cei mai apropiati prieteni, Daniel Swarovski infiinteaza in 1895 o companie. Pe 1 octombrie 1895 cei trei gasesc si locul ideal pentru a incepe productia, la Wattens, in Muntii Alpi. Era locatia ideala : o asezare linistita, departe de principalii competitori, cu resurse de apa suficiente (pentru a obtine energia electrica) si drumuri comerciale catre principalele centre, inclusiv Paris, unde cristalurile si mai ales bijuteriile erau foarte cautate in epoca. Constructia a demarat imediat, dar abia in 1907, dupa numeroase eforturi financiare si nu numai, totul era gata, iar Wattens se putea mandri si cu o mica hidrocentrala, care sa ofere energia pentru fabrica Swarovski.
In 1908 alaturi de Daniel Swarovski se gaseau deja cei trei fii, Wilhelm, Friedrich si Alfred, dar nu puteau banui ca ceea ce incepuse ca o modesta afacere de familie avea sa devina un adevarat imperiu si un nume legendar in domeniul prelucrarii cristalului. Pret de trei ani echipa va experimenta diverse tehnici si procedee, in micul atelier deschis langa vila familiei din Wattens, esuand adesea, progresand lent, pentru ca Daniel Swarovski dorea cele mai bune rezultate. Dupa inca un an, gasisera "reteta" indelung cautata, prin care se obtineau cristale perfecte, iar in 1913 Compania Swarovski incepe productia, marcand astfel un moment important prin trecerea la productia de masa. Erau departe vremurile cand cristalele erau prelucrate manual, adesea distruse de un gest gresit, acum totul depindea de masini. Era o noua epoca.
Cristalele Swarovski, perfect taiate si perfecte pentru orice fel de bijuterii, usor de montat, s-au vandut foarte bine inca de la bun inceput, iar marile case de moda si bijutierii din Paris si apoi din intreaga Europa au comandat cantitati impresionante. La inceput, fabrica producea cristale pentru bijuterii, pentru ca apoi sa realizeze si alte genuri de obiecte.
Izbucnirea primului razboi mondial a afectat puternic productia, materiile prime si piesele de schimb pentru masini fiind tot mai greu de gasit. Dar Daniel Swarovski a gasit in aceasta criza o noua provocare si a inceput sa cerceteze posibilitatea producerii unor unelte proprii pentru prelucrarea cristalului. In 1907, dupa doi ani de cercetari si incercari, reuseste sa produca propria linie de unelte pentru taierea cristalului, inregistrand-o in 1919 sub numele Tyrolit, in scurt timp recunoscute ca cele mai bune din lume. Apropiindu-se cu pasi repezi de varsta de 60 de ani, Daniel Swarovski avea sa isi petreaca timpul cautand noi solutii pentru procedeele si tehnicile folosite, compania fiind preluata de fiii sai.
Dupa 1925, povestea cristalelor Swarovski a continuat cu succes, in ciuda celor care se asteptau la o prabusire. In 1931 compania lansa pe piata un nou produs, siruri de cristale aplicate apoi pe accesorii si haine.
In 1935 Wilhelm Swarovski producea primul binoclu marca Swarovski, un prototip care lansa divizia de Produse Optice a companiei. Daniel Swarovski a murit pe 23 ianuarie 1956, la venerabila varsta de 94 de ani, lasand in urma o prestigioasa si solida companie. In acelasi an, ca un ultim omagiu adus fondatorului, se lansa linia de cristale si straturi fine de metal, pentru a le accentua stralucirea, o idee care a prins rapid, pentru ca in 1957 Compania Swarovski sa deschida si primul departament de taiere a pietrelor.
Incepand din 1965 de pe liniile de productie ies primele cristale pentru candelabre si prisme, purtand marca Strass. In 1976 apare si o creatie deosebita, semnata de Max Schreck : patru elemente de candelabru, in intregime din cristal, sunt lipite ingenios pentru a da nastere primului membru al "menajeriei" de animale Swarovski din cristal : un soricel. Este un an deosebit de bun pentru companie, fiind produs pentru prima data renumitul Swarovski Silver Crystal, dar si primele brelocuri elegante si accesorii de birou. Doar un an mai tarziu se lansa si colectia proprie de bijuterii, "Colectia Bijutierului", un succes imediat.
Din 1979 compania se extinde, deschizand o filiala in Cranston, Rhode Island, SUA, astazi principala reprezentanta din America de Nord. Cum numarul clientilor si mai ales al colectionarilor din intreaga lume crestea rapid, in 1987 este fondata Societatea Colectionarilor Swarovski, o initiativa inedita. In prezent societatea are peste 450.000 de membri. Un an mai tarziu sigla initiala a companiei este inlocuita cu imaginea lebedei stilizate, astazi un brand recunoscut international.
Mergand pe aceeasi linie a reinventarii si dezvoltarii companiei, in 1989 se lanseaza colectia Swarovski de accesorii Haute Couture si cristaluri decorative Ojects D'arte la Hotel Crillon din Paris. Piesele au fost realizate de unii dintre cei mai importanti designeri din lume, precum Ettore Sottsass, Stefano Ricci, Alessandra Mendini si Herve Leger. Astfel de creatii, perfecte pentru Swarovski, nu erau insa destinate colectionarului obisnuit, fiind realizate de atunci in serii limitate, la preturi pe masura. In 1991 compania deschide si un nou sediu, pe Rue Royale din Paris, cladirea fiind proiectata de Roland Deleu.
In 1992 este lansata o alta serie exclusivista, Selection Collection, de asemenea semnata de designeri contemporani de top, piesele fiind la fel de scumpe, dar in egala masura foarte cautate. Dupa o perioada de testari, in 1993 se lanseaza si linia Crystal Memories.
In 1995 compania isi sarbatoreste centenarul la Wattens, locul unde incepuse totul, printr-o gala memorabila, realizata de austriacul Andre Heller, celebru pentru creatiile sale multimedia
sursa articol: www.artline.ro
Daniel Swarovski s-a nascut pe 24 octombrie 1862 in Georgenthal, Boemia, pe atunci parte a imperiului austro-ungar si unul dintre cele mai importante centre de productie pentru cristaluri si sticla. Aici, tatal lui Daniel avea un mic atelier si un magazin, unde realiza mici obiecte din cristal, cumparate cel mai adesea de vecini, prieteni si membrii numeroasei familii. De la bun inceput copilul a fost fascinat de munca tatalui sau, si obisnuia sa petreaca ore intregi in atelier si in magazin, reusind ca pana la 21 de ani sa invete tot ce putea despre complicatul proces de productie si mai ales despre secretele cristalurilor. Nu se multumeste cu ce invata in atelierul tatalui sau, se imprieteneste si invata de la multi alti mesteri locali, apoi se decide sa puna punct perioadei de ucenicie.
Prima calatorie este la Viena, care gazduia in acel an prima editie a "Elektrische Ausstellung", expozitie internationala dedicata inventiilor si masinilor care foloseau electricitatea. Pentru tanarul Daniel Swarovski tehnicile purtand marca Siemans si Thomas Edison (considerat unul dintre marii inventatori ai lumii) aveau sa schimbe radical imaginea sa despre prelucrarea cristalului.
Obsedat de ideea realizarii unei masini care sa ii permita o totala libertate in prelucrarea cristalului, Swarovski lucreaza zi si noapte, pret de noua ani (pana in 1892), cand isi patenteaza inventia. Datorita lui, pentru prima data procedeul laborios si costisitor de taiere manuala a cristalelor era inlocuit de actiunea precisa si simpla a unei masini. Mult mai rapida, mai ieftina si mai buna decat orice mester aceasta tehnica avea sa schimbe pentru totdeauna industria cristalurilor.
Impreuna cu Franz Weis, cumnatul sau, si Armond Kosmann, unul dintre cei mai apropiati prieteni, Daniel Swarovski infiinteaza in 1895 o companie. Pe 1 octombrie 1895 cei trei gasesc si locul ideal pentru a incepe productia, la Wattens, in Muntii Alpi. Era locatia ideala : o asezare linistita, departe de principalii competitori, cu resurse de apa suficiente (pentru a obtine energia electrica) si drumuri comerciale catre principalele centre, inclusiv Paris, unde cristalurile si mai ales bijuteriile erau foarte cautate in epoca. Constructia a demarat imediat, dar abia in 1907, dupa numeroase eforturi financiare si nu numai, totul era gata, iar Wattens se putea mandri si cu o mica hidrocentrala, care sa ofere energia pentru fabrica Swarovski.
In 1908 alaturi de Daniel Swarovski se gaseau deja cei trei fii, Wilhelm, Friedrich si Alfred, dar nu puteau banui ca ceea ce incepuse ca o modesta afacere de familie avea sa devina un adevarat imperiu si un nume legendar in domeniul prelucrarii cristalului. Pret de trei ani echipa va experimenta diverse tehnici si procedee, in micul atelier deschis langa vila familiei din Wattens, esuand adesea, progresand lent, pentru ca Daniel Swarovski dorea cele mai bune rezultate. Dupa inca un an, gasisera "reteta" indelung cautata, prin care se obtineau cristale perfecte, iar in 1913 Compania Swarovski incepe productia, marcand astfel un moment important prin trecerea la productia de masa. Erau departe vremurile cand cristalele erau prelucrate manual, adesea distruse de un gest gresit, acum totul depindea de masini. Era o noua epoca.
Cristalele Swarovski, perfect taiate si perfecte pentru orice fel de bijuterii, usor de montat, s-au vandut foarte bine inca de la bun inceput, iar marile case de moda si bijutierii din Paris si apoi din intreaga Europa au comandat cantitati impresionante. La inceput, fabrica producea cristale pentru bijuterii, pentru ca apoi sa realizeze si alte genuri de obiecte.
Izbucnirea primului razboi mondial a afectat puternic productia, materiile prime si piesele de schimb pentru masini fiind tot mai greu de gasit. Dar Daniel Swarovski a gasit in aceasta criza o noua provocare si a inceput sa cerceteze posibilitatea producerii unor unelte proprii pentru prelucrarea cristalului. In 1907, dupa doi ani de cercetari si incercari, reuseste sa produca propria linie de unelte pentru taierea cristalului, inregistrand-o in 1919 sub numele Tyrolit, in scurt timp recunoscute ca cele mai bune din lume. Apropiindu-se cu pasi repezi de varsta de 60 de ani, Daniel Swarovski avea sa isi petreaca timpul cautand noi solutii pentru procedeele si tehnicile folosite, compania fiind preluata de fiii sai.
Dupa 1925, povestea cristalelor Swarovski a continuat cu succes, in ciuda celor care se asteptau la o prabusire. In 1931 compania lansa pe piata un nou produs, siruri de cristale aplicate apoi pe accesorii si haine.
In 1935 Wilhelm Swarovski producea primul binoclu marca Swarovski, un prototip care lansa divizia de Produse Optice a companiei. Daniel Swarovski a murit pe 23 ianuarie 1956, la venerabila varsta de 94 de ani, lasand in urma o prestigioasa si solida companie. In acelasi an, ca un ultim omagiu adus fondatorului, se lansa linia de cristale si straturi fine de metal, pentru a le accentua stralucirea, o idee care a prins rapid, pentru ca in 1957 Compania Swarovski sa deschida si primul departament de taiere a pietrelor.
Incepand din 1965 de pe liniile de productie ies primele cristale pentru candelabre si prisme, purtand marca Strass. In 1976 apare si o creatie deosebita, semnata de Max Schreck : patru elemente de candelabru, in intregime din cristal, sunt lipite ingenios pentru a da nastere primului membru al "menajeriei" de animale Swarovski din cristal : un soricel. Este un an deosebit de bun pentru companie, fiind produs pentru prima data renumitul Swarovski Silver Crystal, dar si primele brelocuri elegante si accesorii de birou. Doar un an mai tarziu se lansa si colectia proprie de bijuterii, "Colectia Bijutierului", un succes imediat.
Din 1979 compania se extinde, deschizand o filiala in Cranston, Rhode Island, SUA, astazi principala reprezentanta din America de Nord. Cum numarul clientilor si mai ales al colectionarilor din intreaga lume crestea rapid, in 1987 este fondata Societatea Colectionarilor Swarovski, o initiativa inedita. In prezent societatea are peste 450.000 de membri. Un an mai tarziu sigla initiala a companiei este inlocuita cu imaginea lebedei stilizate, astazi un brand recunoscut international.
Mergand pe aceeasi linie a reinventarii si dezvoltarii companiei, in 1989 se lanseaza colectia Swarovski de accesorii Haute Couture si cristaluri decorative Ojects D'arte la Hotel Crillon din Paris. Piesele au fost realizate de unii dintre cei mai importanti designeri din lume, precum Ettore Sottsass, Stefano Ricci, Alessandra Mendini si Herve Leger. Astfel de creatii, perfecte pentru Swarovski, nu erau insa destinate colectionarului obisnuit, fiind realizate de atunci in serii limitate, la preturi pe masura. In 1991 compania deschide si un nou sediu, pe Rue Royale din Paris, cladirea fiind proiectata de Roland Deleu.
In 1992 este lansata o alta serie exclusivista, Selection Collection, de asemenea semnata de designeri contemporani de top, piesele fiind la fel de scumpe, dar in egala masura foarte cautate. Dupa o perioada de testari, in 1993 se lanseaza si linia Crystal Memories.
In 1995 compania isi sarbatoreste centenarul la Wattens, locul unde incepuse totul, printr-o gala memorabila, realizata de austriacul Andre Heller, celebru pentru creatiile sale multimedia
sursa articol: www.artline.ro
Etichete:
Articole
DESPRE PERLE
A fost o data ca niciodata, o molusca ratacita pe malul marii. Un om se plimba in cautare de hrana pentru familia sa, simtind nisipul fierbinte cum ii arde talpile. In bataia soarelui observa stralucirea micutei moluste ratacite si descopera in ea o margica fascinanta.
Perlele se pare ca si-au facut aparitia cu mii de ani in urma, nenumarate referiri la iridiscenta lor gasim in relatarile egiptene, unde erau atat de iubite incat faraonii se ingropau cu ele. Cleopatra insasi a dizolvat o perla intr-un pahar de vin pe care l-a baut, pentru a-i demonstra lui Marc Antoniu ca poate consuma bogatia unui intreg popor la o singura masa. In Roma antica erau considerate cel mai important simbol al bogãtiei, ca si in Grecia, unde erau simbolul dragostei si a casniciei. Cavalerii din Evul Mediu le purtau pentru noroc in lupte.
In perioada renascentista mai multe tari europene interziceau purtatul perlelor de altcineva in afara de nobilime. In timpul expansiunii europene in America, descoperirea perlelor in apele americane a contribuit la bogatia batranului continent, dar si la disparitia populatiei de stridii purtatoare de perle. Astfel, perlele naturale au devenit o adevarata avere, in 1916 bijutierul francez Jacques Cartier si-a achizitionat renumita locatie de pe Fifth Avenue din New York cu numai doua siraguri de perle naturale.
CULTURA
Perlele se formeaza in interiorul cochiliei anumitor specii de moluste ca un mecanism de aparare de un potential parazit. Molusca formeaza perla pentru a sigila parazitul, acoperindu-l cu straturi de carbonat de calciu (CaCO3) in forma de minerale aragonite si calcit legate de un compus denumit conchiolin, rezultand mama perlei denumit nacru sau sidef. Cele mai apreciate si cele mai valoroase sunt perlele rotunde, in forma de picatura. Acestea sunt dintre cele mai rare, si, prin urmare, si mai scumpe. Apreciate sunt si cele rotunde aplatizate, denumite buton. Cele care au o forma neregulata poarta denumirea de baroc, fiind mai des intalnite si cu o valoare mai mica.
Perlele naturale sunt formate din 100% carbonat de calciu si conchiolin si se formeaza prin sistemul de aparare explicat mai sus, molusca acoperind parazitul in mai multe straturi de sidef. Perlele naturale sunt bijuterii foarte rare, iar valoarea lor este determinata ca si la alte nestemate, prin mai multi factori ca marime, forma, calitatea suprafetei, orientare si stralucire. Perlele naturale sunt adesea vandute individual sau asezate ca piese centrale in bijuterii unice. Exista foarte putine coliere de perle naturale identice, iar cele care exista valoreazã sute de mii de dolari.
Perlele de cultura si de imitatie se formeaza artificial prin implantarea unui parazit introdus de om si se pot distinge de perlele naturale prin verificare cu raze X. Perlele de cultura tind sa se formeze pe forma parazitului introdus artificial, iar o data supuse razelor X se va observa un nucleu solid, fara cercurile concentrice ce apar in mod normal la o perla naturala. In acest moment, 99% din perlele comercializate global sunt perle de cultura.
Existã 4 tipuri majore de perle de cultura:
PERLE AKOYA
Sunt acele perle clasice pe care le cunoastem din siragurile de perle, cu cel mai mare luciu si cea mai mare finete, avand marimi intre 5mm si 11mm, cele mai mari fiind extrem de rare, cele mai comune fiind cele de 7 pana la 8mm. Culoarea unei astfel de perle este o combinatie intre culoarea corpului perlei si o culoare secundara, avand in general nuante de alb, crem sau, cu tratament special de iradiere nuante de negru. In cazul nuantelor secundare se intalneste roz, crem si argintiu.
Ce culoare este cea mai potrivita?
Trebuie sa te ghidezi dupa culoarea tenului. Daca tenul este deschis la culoare, atunci perlele cu nuante de roz sunt cele mai potrivite. Daca tenul este mai inchis, masliniu sau negru, atunci perle in nuante de crem sau negru sunt mai potrivite. Bineinteles ca poti alege orice nuanta, important este sa se potriveasca bine cu gusturile purtatoarei.
Majoritatea perlelor Akoya sunt prinse in traditionalele coliere si devin mostenire de familie sau accesorii perfecte pentru o rochie de mireasa. Salbele de perle cele mai populare au marimi intre 36 cm si 75 cm si pot avantaja aproape orice tinuta, de la o camasa simpla cu blugi la o rochie eleganta. Perlele Akoya pot fi admirate si ca monturi in bratari, cercei, inele, brose. Un colier prezidential de calitate din perle de Akoya poate ajunge la o valoare de 1500 - 2500 Euro.
PERLE DE APA DULCE
Perlele de apa dulce sunt produse de midiile de apa dulce din China si au venit ca o varianta mai ieftina si mai putin calitativa la perlele Akoya. Cultivarea lor este diferita si nu vom gasi niciodata o perla de apa dulce perfect rotunda. Vin in nuante de pastel variate de la alb si negru la roz, piersica, lavanda, pruna, mandarina, depinzand de tipul de midie. Marimea tipica este intre 2 ºi 16 mm, cu marimea cea mai comuna de 7-8 mm. Cea mai comuna forma, cam 60%, este cea ovala sau de buton, restul fiind in forme baroc si semi-baroc. O singura midie poate produce pana la 40 de perle o singura data.
Ce culoare este cea mai potrivita?
Din fericire, varietatea larga de culori oferita poate face alegerea unei nuante mult mai usoara. Le poti asorta cu precizie la tinuta, iar pretul mai redus avantajeaza achizitia unei intregi colectii de coliere in diferite culori.
Bijuteriile formate de perlele de apa dulce pot fi de orice fel, deoarece pretul redus permite folosirea lor atat ca montura alaturi de metale pretioase cat si ca bijuterii in sine. Un colier prezidential de calitate din perle de apa dulce poate ajunge la o valoare de 350 - 800 Euro.
PERLE TAHITIENE NEGRE
Perlele tahitiene provin din apele calde ale marilor din sud si sunt cultivate prin stridiile cu buza neagra. Acestea sunt singurele perle care au corp negru produs in mod natural si sunt foarte mari (9mm - 16mm). Nuantele acestor perle pot varia de la negru la gri, argintiu, verde, albastru sau violet. Perlele tahitiene au cea o mai mare valoare pe piata decat perlele Akoya datorita calitatii suprafetei, a marimii si a culorilor deosebite si dureaza cam 7 ani pana ce o astfel de perla este produsa.
Un colier mare, de calitate superioarã poate ajunge la mii de dolari. Este chiar un chilipir cand ai ocazia sa achizitionezi un astfel de colier la 30.000 de dolari. Un colier cu trei brate de marimi de la 12 mm la 15 mm a fost vandut la sfarsitul anilor 1980 cu 888.000 de dolari!
PERLE DIN MAREA DE SUD
Aceste perle sunt cele mai rare si cele mai valoroase perle produse global. Se disting prin marime, cam 13mm in diametru (pot atinge si 18mm) si prin calitatea sidefului, avand o stralucire interioara si nu o reflectie a luminii. Sunt cultivate in apele calde din Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Thailanda. Au nuante unice de la alb imaculat la un portocaliu intens. 90% dintre ele sunt in nuante de alb, crem sau argintiu si pot avea tonuri secundare de trandafiriu, verde sau albastru.
Un colier din perle albe este una dintre cele mai exotice bijuterii pe care le poate avea o femeie, cu o stralucire de satin lumineaza orice ten si pot fi descrise ca o matase frantuzeasca ce se asorteaza perfect unei rochii de mireasa din materiale pretioase.
Dar cea mai decadenta bijuterie sigur este un colier din perle aurii, care reprezinta o adevaratã investitie, deoarece astfel de perle sunt extrem de rare iar valoarea lui va creste o data cu trecerea anilor. Un astfel de colier, cu perle perfect rotunde, de calitate superioara poate ajunge la 70.000 Euro.
sursa articol: www.karena.ro
Perlele se pare ca si-au facut aparitia cu mii de ani in urma, nenumarate referiri la iridiscenta lor gasim in relatarile egiptene, unde erau atat de iubite incat faraonii se ingropau cu ele. Cleopatra insasi a dizolvat o perla intr-un pahar de vin pe care l-a baut, pentru a-i demonstra lui Marc Antoniu ca poate consuma bogatia unui intreg popor la o singura masa. In Roma antica erau considerate cel mai important simbol al bogãtiei, ca si in Grecia, unde erau simbolul dragostei si a casniciei. Cavalerii din Evul Mediu le purtau pentru noroc in lupte.
In perioada renascentista mai multe tari europene interziceau purtatul perlelor de altcineva in afara de nobilime. In timpul expansiunii europene in America, descoperirea perlelor in apele americane a contribuit la bogatia batranului continent, dar si la disparitia populatiei de stridii purtatoare de perle. Astfel, perlele naturale au devenit o adevarata avere, in 1916 bijutierul francez Jacques Cartier si-a achizitionat renumita locatie de pe Fifth Avenue din New York cu numai doua siraguri de perle naturale.
CULTURA
Perlele se formeaza in interiorul cochiliei anumitor specii de moluste ca un mecanism de aparare de un potential parazit. Molusca formeaza perla pentru a sigila parazitul, acoperindu-l cu straturi de carbonat de calciu (CaCO3) in forma de minerale aragonite si calcit legate de un compus denumit conchiolin, rezultand mama perlei denumit nacru sau sidef. Cele mai apreciate si cele mai valoroase sunt perlele rotunde, in forma de picatura. Acestea sunt dintre cele mai rare, si, prin urmare, si mai scumpe. Apreciate sunt si cele rotunde aplatizate, denumite buton. Cele care au o forma neregulata poarta denumirea de baroc, fiind mai des intalnite si cu o valoare mai mica.
Perlele naturale sunt formate din 100% carbonat de calciu si conchiolin si se formeaza prin sistemul de aparare explicat mai sus, molusca acoperind parazitul in mai multe straturi de sidef. Perlele naturale sunt bijuterii foarte rare, iar valoarea lor este determinata ca si la alte nestemate, prin mai multi factori ca marime, forma, calitatea suprafetei, orientare si stralucire. Perlele naturale sunt adesea vandute individual sau asezate ca piese centrale in bijuterii unice. Exista foarte putine coliere de perle naturale identice, iar cele care exista valoreazã sute de mii de dolari.
Perlele de cultura si de imitatie se formeaza artificial prin implantarea unui parazit introdus de om si se pot distinge de perlele naturale prin verificare cu raze X. Perlele de cultura tind sa se formeze pe forma parazitului introdus artificial, iar o data supuse razelor X se va observa un nucleu solid, fara cercurile concentrice ce apar in mod normal la o perla naturala. In acest moment, 99% din perlele comercializate global sunt perle de cultura.
Existã 4 tipuri majore de perle de cultura:
PERLE AKOYA
Sunt acele perle clasice pe care le cunoastem din siragurile de perle, cu cel mai mare luciu si cea mai mare finete, avand marimi intre 5mm si 11mm, cele mai mari fiind extrem de rare, cele mai comune fiind cele de 7 pana la 8mm. Culoarea unei astfel de perle este o combinatie intre culoarea corpului perlei si o culoare secundara, avand in general nuante de alb, crem sau, cu tratament special de iradiere nuante de negru. In cazul nuantelor secundare se intalneste roz, crem si argintiu.
Ce culoare este cea mai potrivita?
Trebuie sa te ghidezi dupa culoarea tenului. Daca tenul este deschis la culoare, atunci perlele cu nuante de roz sunt cele mai potrivite. Daca tenul este mai inchis, masliniu sau negru, atunci perle in nuante de crem sau negru sunt mai potrivite. Bineinteles ca poti alege orice nuanta, important este sa se potriveasca bine cu gusturile purtatoarei.
Majoritatea perlelor Akoya sunt prinse in traditionalele coliere si devin mostenire de familie sau accesorii perfecte pentru o rochie de mireasa. Salbele de perle cele mai populare au marimi intre 36 cm si 75 cm si pot avantaja aproape orice tinuta, de la o camasa simpla cu blugi la o rochie eleganta. Perlele Akoya pot fi admirate si ca monturi in bratari, cercei, inele, brose. Un colier prezidential de calitate din perle de Akoya poate ajunge la o valoare de 1500 - 2500 Euro.
PERLE DE APA DULCE
Perlele de apa dulce sunt produse de midiile de apa dulce din China si au venit ca o varianta mai ieftina si mai putin calitativa la perlele Akoya. Cultivarea lor este diferita si nu vom gasi niciodata o perla de apa dulce perfect rotunda. Vin in nuante de pastel variate de la alb si negru la roz, piersica, lavanda, pruna, mandarina, depinzand de tipul de midie. Marimea tipica este intre 2 ºi 16 mm, cu marimea cea mai comuna de 7-8 mm. Cea mai comuna forma, cam 60%, este cea ovala sau de buton, restul fiind in forme baroc si semi-baroc. O singura midie poate produce pana la 40 de perle o singura data.
Ce culoare este cea mai potrivita?
Din fericire, varietatea larga de culori oferita poate face alegerea unei nuante mult mai usoara. Le poti asorta cu precizie la tinuta, iar pretul mai redus avantajeaza achizitia unei intregi colectii de coliere in diferite culori.
Bijuteriile formate de perlele de apa dulce pot fi de orice fel, deoarece pretul redus permite folosirea lor atat ca montura alaturi de metale pretioase cat si ca bijuterii in sine. Un colier prezidential de calitate din perle de apa dulce poate ajunge la o valoare de 350 - 800 Euro.
PERLE TAHITIENE NEGRE
Perlele tahitiene provin din apele calde ale marilor din sud si sunt cultivate prin stridiile cu buza neagra. Acestea sunt singurele perle care au corp negru produs in mod natural si sunt foarte mari (9mm - 16mm). Nuantele acestor perle pot varia de la negru la gri, argintiu, verde, albastru sau violet. Perlele tahitiene au cea o mai mare valoare pe piata decat perlele Akoya datorita calitatii suprafetei, a marimii si a culorilor deosebite si dureaza cam 7 ani pana ce o astfel de perla este produsa.
Un colier mare, de calitate superioarã poate ajunge la mii de dolari. Este chiar un chilipir cand ai ocazia sa achizitionezi un astfel de colier la 30.000 de dolari. Un colier cu trei brate de marimi de la 12 mm la 15 mm a fost vandut la sfarsitul anilor 1980 cu 888.000 de dolari!
PERLE DIN MAREA DE SUD
Aceste perle sunt cele mai rare si cele mai valoroase perle produse global. Se disting prin marime, cam 13mm in diametru (pot atinge si 18mm) si prin calitatea sidefului, avand o stralucire interioara si nu o reflectie a luminii. Sunt cultivate in apele calde din Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Thailanda. Au nuante unice de la alb imaculat la un portocaliu intens. 90% dintre ele sunt in nuante de alb, crem sau argintiu si pot avea tonuri secundare de trandafiriu, verde sau albastru.
Un colier din perle albe este una dintre cele mai exotice bijuterii pe care le poate avea o femeie, cu o stralucire de satin lumineaza orice ten si pot fi descrise ca o matase frantuzeasca ce se asorteaza perfect unei rochii de mireasa din materiale pretioase.
Dar cea mai decadenta bijuterie sigur este un colier din perle aurii, care reprezinta o adevaratã investitie, deoarece astfel de perle sunt extrem de rare iar valoarea lui va creste o data cu trecerea anilor. Un astfel de colier, cu perle perfect rotunde, de calitate superioara poate ajunge la 70.000 Euro.
sursa articol: www.karena.ro
Etichete:
Articole
Abonați-vă la:
Postări (Atom)